Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2007

Η φωτογραφία του ληστή Κωτσαδάμ

Με αφορμή όσα έγραφα εδώ Δακρυσμένη Μικρασία από τον Βασίλη Τζανακάρη ο εκλεκτός συμ-blogger Τροφώνιος( http://e-trofonios.blogspot.com/) μου έστειλε την ακόλουθη φωτογραφία. Είναι ολόκληρη η φωτογραφία από την οποία ένα μέρος χρησιμοποίησε ο Τζανακάρης ως εξώφυλλο στο σχετικό με τη ληστοκρατία βιβλίο του.
Μια άγρια πόζα όπου εικονίζεται όπως λέει στη λεζάντα ο Κωτσαδάμ με το κόμμενο κεφάλι άλλου ληστή. Θα επανέλθω για τον Κωτσαδάμ ο οποίος έδρασε πιθανότατα μετά το 1925 σε ολόκληρη την περιοχή Ελικώνα. Ο ίδιος καταγόταν από το Ζερίκι, άλλωστε το χαρακτηριστικό επώνυμο Κωτσαδάμ απαντάται σήμερα συχνά στη Λιβαδειά. Φυσικά όποιος έχει περισσότερα στοιχεία μπορεί να τα προσθέσει εδώ είτε ως σχόλιο είτε ως μέιλ.

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΤΑΓΟΜΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΖΕΡΙΚΙ ΤΟΥ ΕΛΙΚΩΝΑ ΚΑΙ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΑΠΛΑ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΘΩ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΤΟΥ ΛΗΣΤΗ ΚΩΤΣΑΔΑΜ.ΓΝΩΡΙΖΩ ΟΤΙ ΕΚΕΙΝΗ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΒΑΣΕΙ ΝΟΜΟΥ: "ΟΠΟΙΟΣ ΛΗΣΤΗΣ ΣΚΟΤΩΝΕ ΑΛΛΟΝ ΛΗΣΤΗ ΕΠΑΙΡΝΕ ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΑΠΟ ΤΑ ΑΔΙΚΗΜΑΤΑ ΤΟΥ", ΜΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΝΟΜΟ ΤΟΤΕ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΕ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΝΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΕΙ ΤΟΥΣ ΛΗΣΤΕΣ ΑΦΟΥ ΜΕ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ ΤΡΟΠΟ ΑΔΥΝΑΤΟΥΣΕ...ΓΙ' ΑΥΤΟ ΔΙΑΚΡΙΝΕΤΕ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΑΥΤΗ:ΤΗΝ ΠΕΡΗΦΑΝΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΩΜΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΛΗΣΤΗ ΚΩΤΣΑΔΑΜ...ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ ΑΛΛΕΣ ΕΠΟΧΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΜΥΑΛΑ ΤΟΤΕ

βοιωτός είπε...

Αγαπητή Ουρανία,
καλώς ήρθες.
Είναι σωστά όσα παραθέτεις.

Rania Amazon είπε...

Αγαπητέ κύριε "Βοιωτέ"

Σ' ευχαριστώ για την αποδοχή του σχολίου μου..και θα ήθελα να σου πω επίσης ότι το όνομα "Τζαβάρα" είναι παρατσούκλι της οικογένειάς μου ..δηλαδή έτσι μας αναγνωρίζουν ποιανού εγγόνια είμαστε οχι μονο στο χωριό αλλά και στη Λειβαδιά.. το άληθινό επίθετο το αγνοούν(: με την καλη εννοια βεβαια)...απλα ετσι θελω να πω οτι μια μερα αναγκαστηκα να αναφερω ολο το γενεαλογικο μου δεντρο και στο τελοσ οταν πεταξα το παρατσουκλι..τοτε μονο καταλαβαν οι συγχωριανοι!!!.. ακομα γελαω ... δεν ηταν τυχαια τοτε τα παρατσουκλια κρινοντασ απο το γεγονοσ οτι αυτα εχουν μεινει στη μνημη τους!!!... ;)

Ανώνυμος είπε...

Γειά σας
ψάχνω για πληροφορίες για έναν ληστή με παρατσούκλι Καραλής. Μήπως είναι κάποιος απο αυτούς τους δύο;
Ξέρει κανένας πού μπορώ να βρώ πληροφορίες για ληστές στο διαδύκτιο;
Ευχαριστώ

Ανώνυμος είπε...

to kanonikotou onoma eine loukas korogiannos kai tixenei na eine thios tis giagias mou . apo oti mou exei pei ton skotosane sta 22 tou kai mexri tote eixe skotosei giro sta 21 atoma. skotothike apo enan allon listi. tn opoion argotera ton skotose ton skotose to soi tou karalh.

Ανώνυμος είπε...

Ναι πράγματι ο εικονιζόμενος είναι « ο Καραλης» γνώρισα την αδελφή του
« την Σταυρουλια». Ήταν πρωτοπαλίκαρο του «Κασσίδα». Ο όποιος και τον σκότωσε για να παρά χάρη. Τον «Κασσίδα τον σκότωσαν στην Ανάληψη (Σούρπη)

Epicuros είπε...

Ο Κωτσαδάμ εκτελέστηκε από απόσπασμα, προφανώςμετά από καταδίκη σε θάνατο. Στο περιοδικό "Φωτογράφος" πριν μερικά χρόνια, είχαν δημοσιεύσει τρεις φωτογραφίες από τη σκηνή της εκτέλεσης. Υποθέτω ότι θα υπάρχουν στο αρχείο του περιοδικού, αν κάποος ενδιαφέρεται.

Ανώνυμος είπε...

Έτσι ακριβώς ήταν φίλε μου αυτός ο κωτσαδάμ ήταν ο πρώτος άντρας της γιαγιάς μου