Κυριακή, 30 Νοεμβρίου 2008

Δεκέμβρης του '44 με τον φακό του LIFE

Στα τέλη του 1944 ο Ντμίτρι Κέσελ, κορυφαίος αμερικανοουκρανός φωτογράφος και φωτορεπόρτερ που εργαζόταν για λογαριασμό του μεγάλου περιοδικού LIFE βρέθηκε στην Ελλάδα. Πέρασε από το Δίστομο, όπου έκανε και το φημισμένο εξώφυλλο, και από το Καλάμι από όπου μας έδωσε τη συγκλονιστική φωτό που δημοσιεύσαμε εδώ Φωτοκουίζ και πάλι . Ο Κέσελ βρέθηκε στην Αθήνα τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο του 1944 και απαθάνατισε με το φακό του τα τραγικά γεγονότα εκείνης της περιόδου, της πιο αιματηρής, πιο ακατανόητης και πιο οδυνηρής της ελληνικής ιστορίας. Υπάρχουν στη συλλογή του LIFE εκπληκτικές λήψεις και ασφαλώς ντοκουμέντα που στην κυριολεξία γράφουν την Ιστορία. Μερικές από αυτές τις φωτογραφίες παραθέτουμε εδώ με τη λεζάντα του περιοδικού. Οποια απορία ας τεθεί στα σχόλια. Δεν θα προσθέσω τη δική μου εκδοχή για τα Δεκεμβριανά αλλά μπορώ να τη συζητήσω εφόσον κάποιος αναγνώστης το θελήσει. Οι φωτογραφίες είναι φυσικά από το LIFE. Αγγλικό άγημα παρελαύνει στην Πλατεία Συντάγματος, μπροστά στο μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη. Ο Κέσελ δίδει ημερομηνία Δεκέμβριος 1944. Προφανώς είναι πριν τα "Δεκεμβριανά", δηλαδή στη 1 ή στις 2 Δεκεμβρίου.
Στα σκαλιά του Ζαππείου Μεγάρου κάποιοι έχουν γράψει ΕΑΜ. Δεκέμβρης του 1944.
Οδομαχίες στην Αθήνα. Δεκέμβρης του 1944.

Το κτήριο όπου στεγάζονταν τα γραφεία του ΕΑΜ στην οδό Κοραή, μεταξύ πλατείας Κλαυθμώνος και Προπυλαίων. Η συγκέντρωση του ΕΑΜ στις 3 Δεκεμβρίου 1944. Οι διαδηλωτές κρατούν σημαίες των Συμμάχων.
Ελεγχος εποχουμένων από αγγλικές δυνάμεις στις παρυφές των Αθηνών για την ανακάλυψη όπλων. Δεκέμβριος 1944. "Οργισμένοι διαδηλωτές γύρω από νεκρούς συντρόφους τους μετά από πυροβολισμούς της αστυνομίας εναντίον της διαδήλωσης του ΕΑΜ". Αυτό ακριβώς αναφέρει η λεζάντα του LIFE. 3 Δεκεμβρίου 1944. Η πλατεία Συντάγματος μετά τους πρώτους πυροβολισμούς στις 3 Δεκεμβρίου 1944. Οι διαδηλωτές υποχωρούν όπως-όπως. Διακρίνονται πεσμένοι στο δρόμο νεκροί και τραυματίες με πολιτικά.
Η Ορεινή Ταξιαρχία σε παράταξη. Δεκέμβριος 1944.
www.viotia.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: