Πέμπτη 5 Ιουνίου 2008

Μια φωτογραφία της Κατοχής. Αραβες μισθοφόροι των ναζί2

Το διαρκές και ανανεούμενο ενδιαφέρον που προκαλεί στο διαδίκτυο το θέμα μας
μας αναγκάζει να επισπεύσουμε τη δημοσίευση μιας φωτογραφίας που (υποτίθεται ότι) απεικονίζει Αραβες μισθοφόρους των Γερμανών και συγκεκριμένα μέλη της 845th Arab-German Infantry Battalion που ευθύνονται για την καταστροφή του χωριού Κυριάκι Βοιωτίας.

Από όσο μπορώ να διακρίνω πρόκειται πράγματι για μελαμψούς στρατιώτες με γερμανικά διακριτικά. Ομως εγώ τουλάχιστον δεν μπορώ να βεβαιώσω ότι η τοποθεσία είναι στην περιοχή Κυριακίου ή σε άλλη γνωστή μου περιοχή. Οποιος μπορεί ας αφήσει σχόλιο ή ας αποστείλει ημέιλ.

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

φίλε μου,
αν μπορώ να βοηθήσω στην αποκατάσταση της αλήθειας, νομίζω ότι η φωτογραφία αππεικονίζει τον Παρνασσό, από την περιοχή της Αγίας Παρασκευής. Ο μυτερός λόφος αριστερά είναι τα σημερινά νταμάρια της Αγιά - Μαρίνας και στο κέντρο της φωτογραφίας πίσω από του Ναζήδες είναι η Τιθορέα. έχω μι ίδια φωτογραφία (προπέρσινη), που απεικονίζει ακριβώς τα ίδια, αλλά δεν την έχω σε ηλεκτρονική μορφή. Θα προσπαθήσω να τη σκανάρω και να τη στείλω.

Ανώνυμος είπε...

Λοιπόν για να τα γράψω πιο σωστά η φωτογραφία έχει τραβηχτεί από την περιοχή της Γέφυρας Μαγούλας στην περιοχή μεταξύ Αγίας Παρασκευής και Κάτω Τιθορέας, ανοιχτά στον κάμπο της Αγίας Παρασκευής και κοντά στις γραμμές του τρένου. Είναι βέβαιο ότι το βουνό πίσω είναι ο Παρνασσός και όχι ο Ελικώνας. Για τους στρατιώτες δε γνωρίζω.

Ανώνυμος είπε...

Η φωτογραφία νομίζω δεν είναι σκαν στην Ελλάδα.
Αν είναι στην χώρα μας το βουνό ομοιάζει περισσότερο με τα Βαρδούσια.

βοιωτός είπε...

Κύριε Καρκάνα,
ευχαριστούμε για τις πληροφορίες.
Θα αναμείνουμε μερικές ημέρες επιβεβαίωση από άλλους αναγνώστες και φυσικά με αγωνία περιμένουμε τη δική σας φωτογραφία, όταν τη σκανάρετε.
Για τους στρατιώτες: κάνοντας κλίκ η φωτό μεγαλώνει και νομίζω ότι γίνεται εμφανές πως πρόκεται για γερμανικό τμήμα μελαμψών στρατιωτών.

βοιωτός είπε...

Ανώνυμε πώς έισαι σίγουρος ότι δεν είναι στην Ελλάδα;
Για τα Βαρδούσια μπορείς να μας στείλεις φωτό;

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Βοιωτέ
Σου έστειλα την εικόνα σε αρχείο Ward, μιας και την είχα έτσι.
1. Το βουνό ακριβώς πίσω από τον πρώτο φαντάρο είναι το Μαύρο λιθάρι, το Δαυλιώτικο δηλαδή από τη δυτική του πλευρά.
2. Το χαμηλό βουνό πίσω από το δεύτερο στρατιώτη είναι ο Κοκκινόβραχος της Αγίας Μαρίνας.
3.Ακριβώς πάνω από αυτό βρίσκεται ο παγετώνας.
4. Οι κορυφές πίσω μακριά από αριστερά είναι η Λιάκουρα, ο Καλόγηρος και ο Κούκος.
5. Πίσω από το δεύτερο στρατιώτη και την έκτη σειρά στρατιωτών βρίσκεται το ριπίδιο της Τιθορέας (η κατηφοριά, που είναι σαν βεντάλια).
6.Πίσω από την 5η και 6η σειρά στρατιωτών βρίσκεται το ρήγμα της Τιθορέας, με τις σπηλιές (εκει που είναι και η σπηλιά του Ανδρούτσου).
Προσέξτε και τη φάτσα του υβώματος αυτού.
7. Πίσω από την 6η σειρά στρατιωτών είναι η Τιθορέα (Βελίτσα).
8. Πάνω από τους τελευταίους στρατιώτες προσέξτε την κατεβασιά από του ρέματος και συγκρίνετε τις δυο εικόνες.
9. Προσέξτε επίσης τον παγετώνα μεταξύ των δυο μακρινών αριστερά ευρισκόμενων βουνοκορφών.
ΚΑΤΑ ΤΥΧΗ ΤΑ ΧΙΟΝΙΑ ΣΤΑ ΒΟΥΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΧΕΔΟΝ ΙΔΙΑ, ΠΟΥ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΒΓΑΛΟΥΜΕ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΗΣΗΣ. Η ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΡΑΒΗΧΤΗΚΕ ΣΤΙΣ 18.5.2004
Η ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΡΑΒΗΧΤΗΚΕ ΑΠΟ ΠΙΟ ΜΑΚΡΙΑ. ΓΙΑΥΤΟ ΦΑΙΝΕΤΑΙ Η ΚΑΤΩ ΤΙΘΟΡΕΑ, ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΒΕΒΑΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΠΟ ΤΟΤΕ.